26Oct

Uttalande om situationen i Israel-Palestina

  • Alt

Soka Gakkais ’Council on Peace Issues’ gjorde följande uttalande den 26:e oktober 2023.

Då konfrontationen som omfattar Israel och Gazaremsan och dess följder riskerar att snabbt eskalera är vi djupt oroade över säkerheten för dem som tagits som gisslan och förtvivlade över förlusten av civila i en omfattning som aldrig tidigare skådats, och som också omfattar kvinnor och barn.

01Apr

UNGDOMAR I ETT MÖTE FÖR ALLAS FRED OCH LYCKA

  • Alt

Under en helg i mitten av mars höll Svenska SGI sitt årliga ungdomsmöte för att fira den 16 mars, kosen rufu-dagen.  Kosen rufu innebär förverkligandet av världsfred genom att varje person utvecklar sin förmåga att stärka sig själv och av ett fredligt och blomstrande samhälle som skapas genom ett brett stöd för centrala värderingar som respekt för sig själv och andra samt för livets värdighet. Denna gång, efter pandemins restriktioner, var det ett efterlängtat möte på plats i Villa Baggås i Saltsjöbaden.

13Feb

Svenska SGIs kick-off för 2023

  • Alt

Svenska SGI startade året för ungdom och segerglädje med en nationell digital kick-off den 5 februari. Omkring 150 medlemmar hade samlats på olika platser och i sina hem för att delta i det digitala mötet som blev en nystart med gemensam beslutsamhet om fred och lycka för alla. I sammanhanget med årets tema innebär ungdom vikten av att alla har ett ungdomligt sinne samtidigt som de unga ska ta stafettpinnen och leda oss mot framtiden. Segerglädje kan ses som en uppmaning att göra 2023 till ett år då vi alla övervinner svårigheter och lidande.

11Jan

Medlemmar samlades på nyårsdagen för att välkomna 2023

  • Alt

I hela Sverige samlades medlemmar i flera digitala möten för att önska Gott Nytt År och välkomna det nya året tillsammans. Att mötas redan den första dagen på året för en gemensam nystart och dela sina önskningar och förhoppningar inför året skapar både hopp, beslutsamhet och delad glädje. I enlighet med vår buddhistiska filosofi kan vi göra vår ”mänskliga revolution” och frambringa ännu större mod, visdom och omtanke och fylls av en känsla av mening och syfte genom att bry oss om andra.

18Aug

SVENSKA SGI PRESENTERAR DAISAKU IKEDAS BÖCKER OCH FÖRFATTARSKAP PÅ ÅRETS BOKMÄSSA

  • Alt
Svenska SGI deltar i år på Bokmässan i Göteborg den 22-25 september. Där presenterar vi boken "Leva med mod, övertygelse och hopp" samt andra böcker av den buddhistiska filosofen och fredsförespråkaren Daisaku Ikeda.

 

26Jul

Firande av Svenska SGIs dag och Nationaldagen i Villa Baggås

  • Alt
Den 5e och 6e juni firades Svenska SGIs dag och nationaldagen i kulturcentret Villa Baggås i Saltsjöbaden.
 
Svenska SGIs dag har sitt ursprung i juni 1989 när President Ikeda besökte Sverige för första gången. Vid invigningen av kulturcentret Villa Baggås i Saltsjöbaden uppmuntrade han medlemmarna med hela sitt hjärta.
 
16Jan

Medlemmar samlades digitalt för att välkomna det nya året 2022

  • Alt

I hela Sverige samlades medlemmar i flera digitala möten för att önska Gott Nytt År och välkomna det nya året tillsammans. Att mötas redan den första dagen på året för en gemensam nystart på 2022 och dela sina önskningar och förhoppningar inför året skapar både hopp, beslutsamhet och delad glädje. I enlighet med vår buddhistiska filosofi frambringar vi ännu större mod, visdom och omtanke och fylls av en känsla av mening och syfte genom att bry oss om andra. Nu när vi börjar det nya året 2022 är vårt tema i Soka Gakkai ”Året för ungdom och dynamisk utveckling” fyllt av nytt hopp och energi.

16Jan

Ett nordiskt jubileumsfirande och avstamp för en ljus framtid till minne av Daisku Ikedas första besök i Europa

  • Alt

Sedan1961 när ordföranden Daisaku Ikeda besökte Europa för första gången har SGI arbetat för människors lycka, fred, kultur och utbildning över hela vår kontinent. Den 3 oktober arrangerade SGIs organisationer i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Island och Estland ett firande till minne av det första besöket. Syftet med firandet var också att göra ett nytt avstamp tillsammans med våra vänner för att sprida hopp och skapa blomstrande samhällen baserat på buddhismens filosofi som genomsyras av dialog och respekt för livet.

25May

Var med och fira 6 juni - Europas mentor och lärjungedag

  • Alt

I Sverige sammankopplar vi 6 juni med vår nationaldag. I Europa associeras dagen ofta med 2:a världskriget och landstigningen i Normandie, dagen D, som betraktas som början till slutet på kriget i Europa. För oss medlemmar i SGI i Europa är det också en dag där vi firar vår gemensamma beslutsamhet och djupa löfte om att arbeta för fred och ett blomstrande samhälle på vår kontinent och i hela världen.

26Apr

Hela Europa samlas för att sprida hopp genom medmänskliga samtal

  • Alt

Den 2 maj samlas alla medlemmar i Europa mellan kl 11-12 för en timmes gemensam chantning av Nam-myoho-renge-kyo för att hjärta till hjärta skapa vänskapsband som lägger grunden för fred i världen. Denna dag firar vi tillsammans minnet av den 3 maj som är Soka Gakkais dag, men också mors dag inom Soka Gakkai.

Den 3 maj ses också som Soka Gakkais nyårsdag och flera historiska händelser inom organisationen har skett just denna dag. Bland annat utnämndes Josei Toda till organisationens andra ordförande den 3 maj 1951 och Daisaku Ikeda tog över ansvaret efter honom samma dag 1960.