18Nov

Daisaku Ikeda

 • Alt

Daisaku Ikeda, hedersordförande i Soka Gakkai och ordförande i Soka Gakkai International (SGI), gick den 15 november på kvällen bort av naturliga orsaker i sin bostad i Shinjuku, Tokyo. Han var nittiofem år vid sin bortgång. En begravning har hållits tillsammans med medlemmar i hans närmaste familj.

12May

VÄLKOMNA ATT FIRA NATIONALDAGEN TILLSAMMANS MED BUDDHISTERNA I VILLA BAGGÅS! Måndag DEN 6 JUNI KL 14-17

 • Alt

Äntligen efter ett par år kan vi nu fortsätta vår fina tradition och har öppet hus på nationaldagen den 6 juni mellan 14-17. Vi bjuder på fika med kaffe, te, saft och något gott till. Huset är öppet för besök och nu efter renovering är det extra fint.
Inbjudan finns i pdf här på länken eller här nedanför! Ingen anmälan behövs.

05Apr

Ungdomar samlas digitalt i ett möte fyllt av framtidshopp

 • Alt

En söndag i mitten av mars höll Svenska SGI traditionsenligt ett ungdomsmöte för att fira den 16 mars, kosen rufu-dagen, men denna gång i ett digitalt videomöte. Kosen rufu innebär förverkligandet av världsfred genom att varje person utvecklar sin förmåga att stärka sig själv och av ett fredligt och blomstrande samhälle som skapas genom ett brett stöd för centrala värderingar som respekt för sig själv och andra samt för livets värdighet. 

03Mar

Att sprida hopp i en svår tid

 • Alt

Ett år med covid-19-pandemin har nu passerat och många människor runt om i världen känner sig ensamma och isolerade utan nära kontakt med familj och vänner. I en sådan tid är det viktigare ä­n någonsin att visa omtanke och försöka sprida hopp omkring sig. Kaneko Ikeda skrev i februari ett uppmuntrande meddelande till medlemmarna i SGI som ger hopp och inspiration i en svår tid; ”Tron på den mystiska Lagen gör det möjligt för oss att från palatset i våra liv föra fram visdomen att bryta igenom varje återvändsgränd.

02Feb

Daisaku Ikedas fredsförslag 2021 – “Att skapa värde i en tid av kris”

 • Alt

Varje år till minne av SGIs grundande publicerar dess ordförande Daisaku Ikeda ett fredsförslag som utforskar sambandet mellan centrala buddhistiska koncept och de omfattande utmaningar som det globala samhället står inför i sin ansträngning att förverkliga fred och trygghet för människan. I sina förslag lyfter han också frågor kopplade till utbildning, miljö, FN och kärnvapen-nedrustning. I årets fredsförslag ”Att skapa värde i en tid av kris” tar han bland annat upp behovet av globalt samarbete för att lösa kriser och vikten av Fördraget för förbud mot kärnvapen.

16Nov

Den 18 november firar vi 90-årsjubileum

 • Alt

Den 18 november firas grundandet av Soka Gakkai. I år är det 90 år sedan organisationen etablerades i Japan 1930 av den första ordföranden Tsunesaburo Makiguchi och hans lärjunge Josei Toda. Idag finns SGI i hela världen och har mer än 12 miljoner medlemmar.

09Mar

Humanism och fred genom mänsklig revolution - 30 år sedan Daisaku Ikedas besök i Sverige

 • Alt

I år är det trettio år sedan Daisaku Ikeda besökte Sverige i början av juni 1989. Daisaku Ikeda som är ordförande i Soka Gakkai International (SGI) är också en välrenommerad författare, poet, fotograf och fredsförespråkare. Under sitt besök i Sverige under några få dagar träffade han H. M. Konung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia, statsminister Ingvar Carlsson och utbildningsminister Bengt Göransson samt invigde en utställning med sina egna foton, ”Dialogue with Nature” på Östasiatiska Museet i Stockholm.

06Jan

Gott Nytt År och välkommen till 2019!

 • Alt

Svenska SGI började det nya året med ett glädjefyllt och inspirerande möte i kulturcentret i Saltsjöbaden. Medlemmarna chantade tillsammans för världsfred och delade Daisaku Ikedas nyårshälsning som bland annat gav denna uppmuntran:  “För att fullfölja vår mission från tiden utan början, låt oss fortsätta anstränga oss för att klart lysa upp de platser där vi bor, över världen som helhet och över framtiden. Låt oss lysa upp allt detta med den mänskliga revolutionens ljus.

08Aug

Stort intresse i Japan för Sverige och Svenska SGIs aktiviteter

 • Alt
 • Alt
 • Alt

Den senaste tiden har flera artiklar och reportage om Sverige och aktiviteterna i Svenska SGI publicerats i den japanska dagstidningen Seikyo Shimbun. Bland annat har bilder och reportage publicerats från firandet av den 3 juni till minne av Daisaku Ikedas besök i Sverige och öppnandet av kulturcentret i Saltsjöbaden 1989. Ytterligare reportage finns från ett distriktsmöte och intervjuer med ledare i ungdomsdivisionen, Jeannette Spühler och Abhaye Mehta, samt med flera medlemmar i organisationen.

19Feb

Svenska SGI börjar året med hoppfulla möten

 • Alt

Den 5 februari höll Svenska SGI årets Kick-off-möten i Malmö, Göteborg och Stockholm. Ett genomgående tema var ungdom och den ungdomlighet som var och en av oss bör sträva efter för att utveckla oss själva kontinuerligt. Utmärkande för denna ungdomliga anda är mod, lärande och öppen dialog. Med dessa egenskaper kan vi utmana oss till utveckling och knyta nya vänskapsband som expanderar ett humanistiskt  perspektiv för hopp och fred.