Humanism och fred genom mänsklig revolution - 30 år sedan Daisaku Ikedas besök i Sverige

I år är det trettio år sedan Daisaku Ikeda besökte Sverige i början av juni 1989. Daisaku Ikeda som är ordförande i Soka Gakkai International (SGI) är också en välrenommerad författare, poet, fotograf och fredsförespråkare. Under sitt besök i Sverige under några få dagar träffade han H. M. Konung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia, statsminister Ingvar Carlsson och utbildningsminister Bengt Göransson samt invigde en utställning med sina egna foton, ”Dialogue with Nature” på Östasiatiska Museet i Stockholm. I samband med besöket öppnade han också Svenska SGIs kulturcenter Villa Baggås i Saltsjöbaden. Under de här dagarna knöt han vänskapsband och inspirerade genom sitt sätt att samtala och möta människor. 

Under hela 2019 kommer SGI att fira minnet av Ikedas besök genom flera aktiviteter bland annat ett öppet hus i Kulturcentret i Saltsjöbaden den 6 juni. Vi kommer också fästa särskild uppmärksamhet vid det poem han skrev till Sverige och det tal han höll till medlemmarna vid sitt besök. Framförallt handlar firandet om att ta ett nytt avstamp för dialog och fred i vårt samhälle baserat på buddhismens humanistiska filosofi, att samla goda krafter och att aldrig ge upp.

Årets aktiviteter går under temat: Humanism och fred genom mänsklig revolution baserat på Ikedas citat ”En fantastisk mänsklig revolution i bara en enda person, kan bidra till att förändra en hel nations öde. Och i förlängningen göra det möjligt att förändra hela mänsklighetens öde."

  • Alt