Tokyo Fuji Art Museum presenterar utställning om ”Pippi Långstrump och Astrid Lindgrens värld”

Utställningen om Pippi Långstrump och Astrid Lindgrens värld hålls på Tokyo Fuji Art Museum mellan den 28 juli och 24 september, bland annat till minne av utbytet mellan Japan och Sverige som påbörjades för 150 år sedan.

Pippi Långstrump som Astrid Lindgren berättade för sin dotter som godnattsaga publicerades första gången 1945, samma år som andra världskriget kom till ett slut. Pippi har varit en populär bok bland barn i hela världen ända sedan dess. Omkring 200 illustrationer, manuskript och annat material från Sverige, Danmark och Estland visas på utställningen. Besökarna kan också se olika fotomontage och en stor modell av Pippis hus Villa Villekulla. Teman från Astrids Lindgrens arbete så som samexistens med naturen och föräldraskap presenteras på utställningen.

Astrid Lindgren som gick bort vid 94 års ålder kämpade för barns rättigheter och protesterade mot orättvisor i alla former under sitt liv och genom sina böcker. Hon blev också en person med stor påverkanskraft i samhället under sin livstid.

Utställningen visas på Tokyo Fuji Art Museum (TFAM) som öppnade sina dörrar för första gången i november 1983. Muséet grundandes av Daisaku Ikeda som är buddhistisk filosof, författare och fredsbyggare. Muséets målsättning är att skapa broar över världen genom konst och kultur. Samlingarna omfattar omkring 30.000 verk från Japan, Asien och västvärlden med allt från målningar, tryck, foto, skulpturer och keramik till vapen, svärd och medaljer från olika tidsperioder. I tillägg finns tillfälliga utställningar, så som denna om Pippi, med särskilda teman liksom utbyten med andra muséer över hela världen.

Läs mer om museet och dess utställningar här:

http://www.fujibi.or.jp/

Källor:
http://www.fujibi.or.jp/en/exhibitions/profile-of-exhibitions.html?exhibit_id=3201807281
https://swedenjapan150.jp/en/events/pippi-fujimuseum/

  • Alt